DI-RECT


VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2022
22:30 - 23:30 UUR


Het verhaal rondom Marcel Veenendaal (zang), Frans 'Spike' van Zoest (zang/gitaren), Bas van Wageningen (bas), Jamie Westland (drums) en Paul Jan Bakker (gitaren) is vrij opmerkelijk. Van populaire rocksensatie rijpen tot een eigenwijze liefhebbers band die experimenteert met soul, pop en alternatieve muziek? Voor veel artiesten is zo’n ontwikkeling een commerciële doodsteek. Het succes van DI-RECT daarentegen lijkt het afgelopen decennium alleen maar verder geklommen. In 2018 wonnen ze een Edison Award voor het album Rolling With The Punches, en speelden bovendien hun grootste shows ooit op Pinkpop en in de AFAS Live.
DI-RECT heeft zich in ieder geval nooit verontschuldigd voor zijn verleden, de prille jaren waarin Tim Akkerman nog het gezicht van de band was. Die pure geestdrift en bravoure zullen altijd deel van de muzikale bagage blijven. Sinds de komst van Veendendaal in 2009 is de drijfveer van DI-RECT echter breder en dieper geworden dan hits scoren en zalen uitverkopen.
Omdat de loopbaan van DI-RECT al vrij onwaarschijnlijk is, reden te meer om nieuwe initiatieven en richtingen te blijven aanmoedigen en verkennen. Die instelling keert zich ook naar buiten toe: na een vruchtbare samenwerking tijdens een James Brown tribute-concert gaf blazersensemble Special Request Horns de live show van DI-RECT een spannende draai. De band nodigde vorig jaar The Dutch String Collective nog uit voor een opnamesessies in De Duif, waardoor liedjes met fraaie nieuwe arrangementen werden voorzien, en dus op frisse, bijzondere tot uiting komen.
De nieuwste single van DI-RECT, ’Devil Don’t Care’, verkent de contreien van opzwepende, expressieve synthpop. Het nummer werd vorig jaar opgenomen in Berlijn met producer Niels Zuiderhoek (Kensington) en afgemixt door Cenzo Townshend (Editors, Florence + The Machine). Voor de videoclip en het artwork werkte DI-RECT samen met beeldend kunstenaar en schilder Jamel Armand, wiens werk diepe bewondering oproept bij de band. “Jamel hebben we ook bij ons kunnen krijgen. Niet alleen de video, maar ook in onze kleding bijvoorbeeld,” legt Veenendaal uit. “We hebben geen behoefte aan uniformiteit met allemaal witte pakken, eerder jezelf als individu keer tien uitvergroten.” In plaats van eigen ideetjes door te spelen aan Armand, gaf DI-RECT hem carte blanche om iets tot leven te wekken vanuit zijn eigen visie. Dat carte blanche-gevoel omarmt DI-RECT voorlopig graag: schrijven, opnemen en uitbrengen. En dan kijken hoe flexibel het creatieve proces kan worden, en wie daar iets waardevols aan toe kan voegen.
Kom op 8, 9 en 10 september 2022 naar het Annie M.G. Schmidtpark en laat je onderdompelen in de gezelligheid en de geuren en kleuren van Opperdepop Festival!
KOM ALVAST IN DE STEMMING...

OPPERDEPOP FESTIVAL
8, 9 EN 10 SEPTEMBER 2022

ANNIE M.G. SCHMIDTPARK BERGSCHENHOEK